北屯蔡宅 - T house

Location:Taichung

Designer:蕭群艦、姜怡君、劉子宥
Construction:大見室所
Area:165m2
Project Year:2021/08- 2022/07
Photographs:Weimax Studio

老屋改造對我們來說,其首要做的事便是把所有的基礎工程砍掉重練,按部就班地將格局重整,將生活機能及美感導入屋內,替業主打造一處寧靜質樸的住宅。

我們從業主生活需求中找到寧靜的氛圍,我們觀察家人們的感情很好,適時地選擇親近,又能保有彼此的餘裕。同時也思考有哪些機能是可以被遺棄的?透過捨棄的過程,才能過的輕鬆自在,並且意識到哪些是絕對無法捨棄的,過有原則的生活。

建築外觀採用STO外牆塗料,老屋素顏可以很優雅,老了依舊很美;室內我們將素雅重新定調,選擇夾板染色作為主要建材,錯層的空間我們將新樓梯轉向,延伸客廳和餐桌的串連,進入室內就能感受到視覺開闊,打破前屋主格局的不舒適壓迫感。

For us, the first thing to do in the renovation of the old house is plan to pull down all the foundation works, and reorganized the pattern step by step, Introduce living foundation and aesthetics into the house. Make the building simple and tranquil for the owner.

Designer seek a restful vide from owner living needs. We observed that relationship is fantastic between family. So, make them close in good time and have their own place at the same time.

We also think about which foundation can be abandoned. Though the process of abandon, to be able to live with ease. On the opposite, realize that something never had been deserted. Live the principled live.

Cover the STO façade system on exterior of the building. Make the old house look elegant without any decoration, still beauty even it old. In the interior, we redefine the simple but elegant. Choosing the staining plywood as main material. In order to break the uncomfortable oppression of the pattern of former owner. We turn the stairs around because of the split-level space, extend the connection between the living and dining. You can feel visual openness when you enter the space.

Shopping Basket