HOME HOME

Location:Taichung

Design :蕭群艦、蔡佳佑

Construction:大見室所

Area:148m2

Project Year:2018/12- 2019/04

Photographs: Hey!Cheese

HOMEHOME」是由老洋房改造的餐廳,共有兩層樓,提供以soufflé為主的早午餐。業主最初想法是希望用餐的人來到這,就像回到自己熟悉的爺爺家一樣,以這樣的初心迎接消費者回家。大部分食材來自臺灣小農產物,就像是重溫兒時熟悉的味道。因此,整個空間核心定調『質樸、像家一樣氛圍、有溫暖的生活感。』

地點在台中西區模範街附近巷弄內,這裡有棟面寬8米,退縮15米空地的日式老洋房,隱隱地安處於巷弄、民宅之間。我們將原先封閉的牌樓鐵捲門打開,用大量綠色植物歡迎大家入內,庭院再造新生後的迷人姿態,點綴著些部分黃銅金屬,即使老洋房本體沒有改造太多,眼前豐富地綠意色塊,就算低調也很難錯過。

  /

這棟原為民宅的二層日式老洋房,二樓陽台有大片落地木窗,午後日光能恣意地灑落入內,映在灰色的磨石子地板上。為了營造『家』的氛圍,室內既有隔間幾乎沒有變動,目的是保有老房子原有格局,讓消費者用餐就像在家中地某個小角落,貼近當時的風華樣貌為主軸。室內空間不大,為了維持部分的穿透性,我們在舊牆上嵌入幾個大圓孔,空間彼此間有了新的連結,不僅能讓室外光線能透過圓孔滲入,同時兼顧了店員掌握空間狀況的實用性,以及視覺上豐富的玩味效果。

This is an old Japanese-style house with two floor and wooden pitched roof. originally is a private house, It has large floor-to-ceiling wooden windows on the balcony on the second floor. In the afternoon, the sunlight can sprinkle into the ground, reflecting on the gray terrazzo floor. For create a Atmosphere like “like at home”, there is almost no change in the partition wall. The purpose is to maintain the layout of the old house, so that consumers can be like a small corner of the home, close to the life in the past.inside space is not large, in order to maintain some penetrating, we embed a few big circle hole on the old wall, space have new connections between each other, shop clerk’s can Juggle between practicality and nice service Process, interior have good visual effects too.

  /

室內也沿用許多老屋過去的原有建材,例如室內裝置的鐵窗等,都是直接從外牆拆下來後使用,概念來自我們和業主童年記憶,希望讓老屋新生的同時,也有新的詮釋和觀點。

We continue to use the original materials, such as: iron windows for indoor installation, directly removed from the external wall and continue to use. The concept comes from the childhood memories of us and the client, hope to renew the old house while also having new interpretations and perspectives.