雙邸記 – 雍容媛媛

Location:Taichung

Design:蕭群艦、蔡佳佑

Construction:大見室所

Area:125m2

Project Year:2020/08- 2021/03

Photographs:WEIMAX STUDIO

空間以藝術畫作『Le fils de l’homme』作為設計的出發點,透過看與被看之間的不同差異,強調空間獨特性和藝術性,描繪細緻而優雅的風情。

玄關透過廊道預留緩衝地帶,即使敞開大門也能留有完整的隱私感,壁面以優雅線板抹去櫃體厚重感,兼顧美感與實用性。半高電視牆作為客廳與餐廳的分界,維持氣息流動和日光映入的痕跡,書房與餐廳之間以圓弧及玻璃材質呈現流動之美,保有視覺不阻隔的穿透感。

公共區域天花板以雙弧形將空間提高,將低點的大樑整合於天花之中,更輕量化樑體為居家帶來輕盈感受,試著讓家呈現一個小而精美藝廊的型態。

The famous painting “Le fils de l’homme” by René Magritte manifests the core concept of this design. Between seeing and being seen lies the unique, artistic, delicate and graceful atmosphere of the space.

The hallway in the foyer provides privacy for the home owners even when the door is open. Elegant trim makes cabinets look lighter, keeping a good balance between aesthetics and practicality. The TV wall that separates the living room from the dining room doesn’t go all the way up to the ceiling, allowing smooth air flow and natural light to shine through. Curved lines and glass doors are used to separate the study from the dining room, ensuring an unobstructed view.

In order to make this house look like a small but exquisite gallery, we use double curved lines for the ceiling in the public area to elongate the visual height and hide the beam in the ceiling to lighten up the room.

Shopping Basket